flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Шановні учасники судових проваджень!!!

02 грудня 2021, 17:32

Нормами процесуального законодавства встановлені вимоги щодо форми і змісту заяв, клопотань, скарг та інших процесуальних документів, які подаються до суду. Серед таких вимог — обов’язкова наявність підпису особи, яка подає документ (ст.ст.117, 151, 175, 177, 183, 356 Цивільного процесуального кодексу, ст.ст.111, 139, 150, 162, 165, 167, 170, 260 Господарського процесуального кодексу, ст.ст.116, 152, 160, 166, 296 Кодексу адміністративного судочинства) і саме суд перевіряє подані документи на предмет відповідності встановленим зазначеним вимогам (у тому числі щодо наявності та відповідності підпису). Якщо дана вимога не додержана, то суд повертає їх заявникові без розгляду, або залишає документ без руху, про що постановляє відповідну ухвалу. В такій ухвалі зазначаються недоліки поданих документів та визначаються спосіб і строк їх усунення. Однією з підстав залишення суддею заяви без розгляду є прямо визначений ЦПК та ГПК випадок, коли заяву не підписано, або підписано особою, яка не має такого права.

У разі надходження на адресу електронної пошти суду процесуальних документів, засвідчених КЕП, перевіряється дійсність електронного підпису. Звіт про результат перевірки дійсності КЕП роздруковується  та приєднується  до матеріалів судової справи, а при відсутності електронного підпису буде  складатись  акт про відсутність КЕП.

Сокирянський районний суд  Чернівецької області вкотре нагадує, що процесуальні та інші документи, що надсилаються на електронну адресу суду необхідно підписувати кваліфікованим електронним підписом або за допомогою сервісу Електронного кабінету (посилання: https://cabinet.court.gov.ua/login).

Без підпису — ніяк

 

                                                                                                                                               Пресслужба суду