flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Запровадження електронних лікарняних: відповіді на поширені запитання

19 серпня 2021, 12:06

Що таке електронний листок непрацездатності?

Електронний листок непрацездатності – документ сучасного зразка, сформований програмними засобами Реєстру листків непрацездатності на підставі медичного висновку про тимчасову непрацездатність. Як і паперовий, електронний лікарняний є підставою для:

а) звільнення від роботи;

б) оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності;

в) отримання допомоги від Фонду соціального страхування.

Що таке медичний висновок про тимчасову непрацездатність?

Медичний висновок про тимчасову непрацездатність – електронний документ, який формується на підставі медичних записів в електронній системі охорони здоров’я та містить висновок лікаря за результатами медичної експертизи, що засвідчує тимчасову непрацездатність особи і є підставою для створення е-лікарняного.

Як створюється електронний листок непрацездатності?

  • Відчувши симптоми нездужання, працівник звертається для медичного огляду до сімейного лікаря.
  • За наявності ознак захворювання лікар встановлює факт непрацездатності та формує електронний медичний висновок у центральній базі даних електронної системи охорони здоров’я.
  • Інформація про тимчасову втрату працездатності на підставі медичного висновку автоматично вноситься до Електронного реєстру листків непрацездатності.
  • У Реєстрі відповідна інформація отримує унікальний (єдиний реєстраційний) номер, що фактично і є створенням електронного листка непрацездатності.

Коли почнуть діяти е-лікарняні?

Остаточний перехід усіх медичних закладів країни на формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність відбудеться з 1 вересня 2021 року, а до 31 серпня діятиме перехідна модель впровадження е-лікарняних. Це означає, що з червня по серпень медичні заклади формуватимуть і медичні висновки про тимчасову непрацездатність в електронному форматі, і видаватимуть паперові листки непрацездатності.

Паперові бланки листків непрацездатності більше не видаватимуться?

З червня по кінець серпня 2021 року в Україні діє перехідний період впровадження е-лікарняних, упродовж якого листки непрацездатності видаватимуться і в електронному, і в паперовому форматі. Під час перехідного періоду обидва види документів є однаково правомірним підтвердженням встановленого факту тимчасової непрацездатності та підставою для здійснення страхових виплат застрахованим особам.

З 1 вересня 2021 року, коли всі заклади охорони здоров’я перейдуть на формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність, паперові листки непрацездатності, видані до зазначеної дати, будуть продовжуватися в паперовому вигляді до відновлення працездатності особи або встановлення інвалідності.

Якщо мені відкрили паперовий лікарняний, чи буде він правомірним підтвердженням тимчасової непрацездатності?

Під час дії перехідного періоду (з червня по серпень 2021 року) громадянам можуть видаватися і електронні лікарняні, і паперові листки непрацездатності. Під час перехідного періоду обидва види документів є підтвердженням встановленого факту тимчасової непрацездатності та підставою для здійснення страхових виплат застрахованим особам.