flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За рядком вироку

10 липня 2013, 19:36


Судові хроніки від  Володимира ДРАЮКА

 

 

 У запропонованих читачам документальних та судових нарисах  мова  йде про найрезонансніші кримінальні справи, що були останнім часом розглянуті у судових інстанціях краю.  Матеріали утверджують принцип невідворотності покарання за протиправну поведінку, возвеличують торжество його величність  Закон, формують атмосферу гласності та громадського осуду тих, хто посягає на чужі життя, честь та майно, а також  та адресовані широкому читацькому загалу, особливо ж молодим людям, які мріють у майбутньому вершити правосуддя, відстоювати конституційні права, свободи та інтереси громадян. Отож… 

 

 

 

 

 

 


04.06.2013 

Наслідок «розваг» - вирок та колонія

За безпосередню причетність до особливо тяжкого злочину до суворої кримінальної відповідальності днями притягнуто 30-річного мешканця м. Новодністровськ Сокирянського району.

Встановлено, що близько третьої години ночі 2 грудня ще 2011 року молодий чоловік, прагнучи у нетверезому стані порозважатись за кермом чужого легковика, на одній із місцевих автостоянок почав навмисно розхитувати  «БМВ – Х-4», викликаючи спрацювання сигналізації. А коли господарка «коліс» похапцем прибігла, щоб встановити причину несанкціонованого втручання, напав на жінку, жорстоко побив і, погрожуючи гострим лезом ножа, силою відібрав  ключі від  запалення. Ще через кілька хвилин «зручно» вмостився у салоні чужого транспортного засобу і вирулив на трасу. Опритомнівши, власниця іномарки одразу ж зателефонувала на рятівну спецлінію зв’язку «102». Тож своєчасно інформація дозволила правоохоронцям оперативно відреагувати на цей особливо тяжкий злочин –  вже за годину на руках фігуранта зімкнулись металеві «браслетки». А цими днями нероба за дане незаконне заволодіння транспортом, поєднане із насильством, за вироком суду на довгих сім років відбуває у місця суворої ізоляції від суспільства.     

 

                                                                                         Володимир Драюк


03.06.2013

 

 

           За материнську ласку – смертельні удари сокирою

  До суворої кримінальної відповідальності цими днями на Буковині притягнуто 34-річного жителя Сокирянського району Олександра Хмарного.

   За матеріалами розслідування він звинувачувався у тому, що близько вісімнадцятої години дня 21 лютого м.р. у ході чергової суперечки наніс рідній 75-річній матері вісімнадцять смертельних поранень гострою сокирою, з якою перед цим працював по господарстві поблизу власного будинку. І хоча у залі суду фігурант усіляко виправдовував свої протиправні вчинки, однак показами свідків та результатами численних судово-криміналістичних  експертиз у скоєному був викритий сповна. І тепер за безпосередню причетність до даного тяжкого злочину, у відповідності до проголошеного вердикту, має чотирнадцять довгих літ і зим провести за колючим дротом. Служителі Феміди при призначенні покарання врахували, що вбивця і уже й раніше мав серйозні проблеми із законом  двічі притягався до відповідальності за пограбування та крадіжки чужого майна.

  

                                        Шоста судимість безбожника

      Цими днями на довгих п’ять літ і зим у місця суворої ізоляції від суспільства вкотре відбуває 27-річний житель райцентру Сокиряни.

      При розгляді кримінальної справи встановлено, що фігурант, «відпочивши» від останньої «відсидки» всього три місяці, впродовж лютого-квітня 2012 року із трьох місцевих магазинів поцупив спиртних напоїв, продуктів харчування та делікатесів, а із приватної оселі земляка-старообрядця  дві ікони першої половини ХХ століття – «Ісус Христос» та «Покрова Богородиці» (загальна вартість – 23 150 грн.).

       Правоохоронці у ході відпрацювання слідчих версій особу безбожника встановили без особливих труднощів, оскільки у міліцейській слідотеці його «візітівки» зберігались  ще із 2001 року, коли він ще 16-річним  вперше скоїв крадіжку чужого майна і на шість місяців «загримів» у виховно-трудову колонію. Від затримання крадія не врятувала і втеча – відчувши, що запахло «смаженим»,  він терміново виїхав у Рівненську область до «колеги», з яким свого часу в одній із колоній разом відбував покарання.

     Уже в ході розслідування кримінальної справи було встановлено, що фігурант причетний ще до двох посягань на приватну власність – крадіжки восьми мобільних телефонів на 3525 гривень із місцевого магазину «Дитячий світ» та телевізора іноземного виробництва за 2055 гривень із будинку земляка, скоєних у березні-квітні ще 2006 року.

     Тож були  камера слідчого ізолятора та чергова лава підсудних. А призначаючи крадієві за скоєне досить суворий, але цілком справедливий вердикт, служителі Феміди врахували, що він і раніше за причетність до аналогічних злочинів, пограбування та злісне хуліганство за високими мурами колоній уже й раніше провів майже десять років.

 

                                                                                            Володимир Драюк


02.06.2013

 

На розкриття злочину – тридцять хвилин

    Серед білого дня на одній із вулиць м. Новоднісровськ Сокирянського району два незнайомці напали жінку-пішохода і відкрито заволоділи її сумочкою, в якій знаходились особисті речі та документи, мобільний телефон та 700 гривень.

    Оперативно реагуючи на злочин, правоохоронці провели комплексне відпрацювання території і вже через тридцять хвилин далеко за межами  міста за прикметами затримали двох підозрілих молодиків - 20-33-річних, як згодом стане достовірно відомо, жителів сусідньої Молдови. У фігурантів вилучено речі потерпілої, проти них розпочато кримінальне провадження.

                                       Чергова судимість наркомана

        Щоб роздобути чергову «дозу» наркоти, 50-річний житель райцентру Сокиряни 30 серпня м.р. поза митним контролем перетнув українсько-молдовський кордон і в Окницькому районі сусідньої держави придбав 240 грамів макової соломки.

       Коли ж знову таємними стежинками повертався  в Україну, - потрапив у місці «обійми» правоохоронців. І тепер за зберігання та контрабанду наркотичних речовин за вироком суду має чотири найближчих роки провести на «зоні». Приймаючи це рішення, служителі Феміди врахували, що фігурант і раніше за причетність до крадіжок чужого майна та незаконний обіг наркотиків уже п’ять разів займав «почесне» місце на лаві підсудних та десять років «смакував» колонійську кашу. Окрім того, у контрабандиста буде конфісковано особисте майно.  

                                         Володимир Драюк, ТУ ДСА у Чернівецькій області


01.06.2013

 

                                «Урок» статевого «виховання»

   За розбещення малолітньої племінниці нещодавно до суворої кримінальної відповідальності притягнуто 35-річного жителя Сокирянського району (Буковина).

    У судовому засіданні було встановлено, що серед білого дня 22 серпня м.р. фігурант, перебуваючи у нетверезому стані у будинку своєї рідної сестри, зініціював перегляд із її 9-річною донькою порнографічного фільму. Більше того, обнімав та роздягав дівчинку, наглядно демонстрував їй своє чоловіче «багатство»…

    Увечері школярка про «урок» статевого виховання розповіла батькам, а ті набрали номер рятівної спецлінії зв’язку «102». І тепер за скоєне «учитель-самоучка» за вироком суду на довгих п’ять літ і зим відбуває у місця ізоляції від суспільства. Приймаючи це рішення, суд врахував, що він уже мав можливість досконало вивчати Кримінальний кодекс України, оскільки за серію крадіжок чужого майна на колонійських нарах уже провів чотири з половиною роки.

                                       Контрабанда не пройшла

    За злочини, пов’язані з незаконним обігом наркотичних речовин, днями до кримінальної відповідальності притягнуто двох 27-38-річних жителів Сокирянського району, в «активі» яких уже і до цього було по дві судимості. Встановлено, що мешканець  райцентру Сокиряни  в одній із аптек сусідньої Республіки Молдова нещодавно придбав п’ять упаковок медичних препаратів, у склад яких входять також  наркотичні речовини. І пізно ввечері намагався цей контрабандний «товар» доставити у рідні місця. Та обвести навколо пальця працівників спецслужб на митному  посту «Вашківці» українсько-молдовського кордону йому не вдалося. А через певний час цей же фігурант уже у спілці із жителем місцевого м. Новодністровськ на підпільному «ринку» збули любителю «кайфу» дозу екстракту опію. І тепер за судовим вердиктом контрабандист за скоєне на три, а його «компаньйон» - на два з половиною роки відбувають за колючий дріт. У старшого із них також конфіскують особисте майно.     

                                           Володимир Драюк, ТУ ДСА у Чернівецькій області

 

 



 


                                      

Кривава розбірка

       Днями до п’яти років перебування в місцях ізоляції від суспільства засуджено 28-річного жителя райцентру Сокиряни. Встановлено, що близько півночі 1 квітня п.р. при з’ясуванні стосунків  фігурант дерев’яною биткою наніс тяжкі тілесні ушкодження (лінійний перелом тім’яних кісток, забій головного мозку) своєму землякові. І коли б не лікарі, наслідки розбірки навіть важко й уявити… 

                                                                            Володимир Драюк


 

                            Кава із присмаком… наркоти…  

  Цими днями набрав чинності вирок Сокирянського районного суду щодо 30-річного жителя місцевого м. Новодністровськ. Фігурант нещодавно був визнаний винним  у причетності до двох крадіжок різноманітного майна із дачних ділянок земляків загальною вартістю у 1750 гривень, скоєних у вересні м.р., а також у зберіганні у власному помешканні 211 грамів наркотичної речовини – канабісу (правоохоронці виявили наркоту на кухні у ємкості з-під кави). За скоєне суд, врахувавши, що фігурант лаву підсудних займає уже вп’яте, відрядив його за колючий дріт на три з половиною роки. 

                 Найближчу «п’ятирічку» проведе на «зоні»…

  30-річний житель райцентру Сокиряни  тепер тривалий час має провести у місцях суворої ізоляції від суспільства. У залі засідання Апеляційного суду краю, який в апеляційній інстанції переглядав дану кримінальну справу, було встановлено, що близько півночі 3 березня м.р. фігурант, перебуваючи у нетверезому стані, у місцевій лазні влаштував безчинство, а згодом уже на вулиці важким предметом вдарив одного з відвідувачів, спричинивши йому тяжкі тілесні ушкодження, що були небезпечними на час заподіяння.

 Апеляційний суд скасував вирок місцевого суду, який передбачав фігуранту умовне покарання, і постановив новий вердикт, яким  молодого чоловіка за причетність до злісного хуліганства та нанесення тяжких тілесних ушкоджень відряджено у колонію на п’ять літ і зим.

                                За чужі саженці – у колонію…

Цими днями Сокирянський районний суд   відрядив у колонію двох 18-28-річних мешканців місцевого с. Коболчин. Було встановлено, що у ніч на 24 квітня п.р. молоді люди із земельних паїв своїх земляків викопали та викрали 52 саженці  яблуньок вартістю у 806 гривень. Більше того, намагались поцупити ще 10 молодих дерев, але довести злочин до логічного завершення їм зашкодив господар. А  тепер за проголошеним вердиктом кожен із крадіїв за скоєне відбуває у колонії на два роки.

 Призначаючи це покарання, суд врахував, що молодший із фігурантів, незважаючи на юний вік,  за причетність до пограбування та крадіжок до кримінальної відповідальності притягався уже двічі, а старший  за посягання на чуже майно – тричі. Та тверді колонійські нари так їх, на жаль,  і не навчили поважати закон та результати праці інших…

                                 Чергова судимість підлітка…

Нещодавно 16-річний мешканець с. Олексіївка Сокирянського району серед ночі  проник до одного з приватних будинків місцевого райцентру і викрав дві пляшки вина та продукти харчування (всього на 180 гр.). Уже на вулиці, не відкладаючи, практично усе спиртне випив, а ще через кілька хвилин, уже перебуваючи у нетверезому стані, викрав і мопед господаря вартістю у 5 500 гривень. У даних злочинних посяганнях був викритий у скоєному вже наступного ж дня, а тепер за вироком суду на три роки відбуває у виховно-трудову колонію. Виносячи цей досить суворий як для неповнолітнього вирок, служителі Феміди врахували, що в «активі» підлітка уже була умовна судимість за крадіжки.

                                   «Погорів» на жіночій білизні

     Днями у приватному магазині «Імідж», що на вул. Червоноармійській обласного центру, незнайомець, скориставшись зручною можливістю, викрав комплект нижньої жіночої білизни італійського виробництва «SIELEI» вартістю у 500 гривень. Оперативно реагуючи на повідомлення, правоохоронці провели комплексне відпрацювання найближчої території і за скоєне затримали 24-річного чернівчанина, який і до цього мав серйозні непорозуміння із законом.

    У той же час цими днями на два з половиною роки у місця, де й Макар телята не пасе, відряджено 33-річного жителя м. Новодністровськ Сокирянського району. Нещодавно працівники міліції затримали фігуранта за те, що у місцевому магазині «Одяг із Європи» він дещо своєрідним способом поцупив кросівки іноземного виробництва вартістю у 290 гривень – натягнув їх на ноги і подався на вихід, залишивши свої старі туфлі під прилавком. Виносячи цей вердикт, служителі Феміди врахували, що зловмисник і раніше за причетність до розбійного нападу, крадіжок та зберігання нарко-зілля уже шість разів займав «почесне» місце на лаві підсудних та майже п’ятнадцять літ і зим уже провів за колючим дротом.

                                            Володимир Драюк

 


              Крадій посягав на духовні реліквії та матеріальні цінності

       У ніч на 8 квітня п.р. до приватної оселі жителя райцентру Сокиряни проник непрошений «гість» і поцупив ікони «Ісус Христос» та «Покрова Богородиці», датовані початком ХХ століття, а також фоторепродукцію «Божа матір з Ісусом Христом на руках». Правоохоронці, оперативно реагуючи на злочин, провели комплексне відпрацювання ситуації і вже наступної доби у причетності до даного посягання викрили 27-річного місцевого неробу Геннадія Бахрашова*.

        Більше того, у ході подальшого розслідування кримінальної справи було встановлено, що крадій приблизно у цей же період «погостював»  ще й у двох приватних магазинах  та  складському приміщенні РТП, прибравши до рук готівку у сумі 9 500 гривень, спиртних напоїв та продуктів харчування на 13 505 гривень. Причому, одну із крадіжок він скоїв спільно із земляком – 19-річним Денисом Кислим.   А цими днями зловмисники займали «почесне» місце на лаві підсудних. І тепер Бахрашов у відповідності до проголошеного вироку за посягання на духовні та матеріальні цінності на тверді колонійські нари відбуває на чотири довгих роки.

      Суд при цьому врахував, що фігурант уже й раніше за крадіжки чужого майна, незаконне заволодіння транспортним засобом та пограбування уже п’ять разів (!) «тягнув» строк,  але до чесного, як кажуть, берега, так і не прибився.  На два літа та дві зими за цим же вердиктом за скоєне у місця ізоляції від суспільства відбуває й співучасник безбожника. Його заарештовано безпосередньо у залі суду. 

                       *Прізвища фігурантів змінено з етичних міркувань– Авт.

                                                                 Володимир Драюк  


                                                          

                                   На вулицю із… обрізом…

  Два найближчих роки у місцях позбавлення волі має знову провести 20-річний житель Сокирянщини. Матеріали розслідування кримінальної справи свідчать, що у лютому поточного року він потрапив у поле зору працівників міліції, оскільки  вулицями рідного села, перебуваючи у нетверезому стані, розгулював із обрізом мисливського дробовика. Виносячи це рішення про покарання, служителі Феміди врахували, що фігурант, незважаючи на юні роки, уже й до цього за крадіжки чужого майна та зберігання припасів до смертоносних «стволів» уже тягнув «строк».

   

                                         А про дітей не дбала

  Цими днями на три роки та три місяці у місця суворої ізоляції від суспільства відряджено 34-річну жительку одного з населених пунктів Сокирянщини, горе-матір двох малолітніх діток Оксану Староконь*.

     У залі засідання було встановлено, що жінка практично від народження 3-13-річних синів недбало ставилась до їх виховання, злісно, незважаючи на офіційні та неодноразові застереження, не виконувала  обов’язків з їх догляду, що призвело до тяжких наслідків – порушень у фізичному та інтелектуальному розвитку. Підкреслювалась, що у листопаді 2010 року фігурантці за кримінальною справою вже інкримінувались аналогічні протиправні дії, та суд, враховуючи цілий ряд обставин, що пом’якшували відповідальність (зокрема, наявність діток, своєрідний статус матері-одиночки, щиросердне каяття, перша судимість та запевнення, що вже ніколи і нічого…) прийняв рішення про умовне позбавлення волі на три роки, із встановленням іспитового терміну. Та цей судовий процес на подальшу поведінку матері суттєвого впливу, на жаль, не мав.

      Тож були чергові засідання районної комісії у справах неповнолітніх, профілактичні бесіди правоохоронців, зрештою, нова кримінальна справа, черговий судовий процес та вирок з реальним позбавленням волі. А діток від горе-матері тепер відлучено та передано під опіку державних структур.

      *Прізвище фігуранта змінено з етичних міркувань– Авт.

                                                                                            Володимир Драюк


 

                                          І знову гастролер

    За безпосередню причетність до серії тяжких злочинів нещодавно на Буковині  покарано ще одного громадянина Республіки Молдова.

      У ході розгляду кримінальної справи була встановлена причетність  24-річного жителя сусідньої держави до чотирьох пограбувань та розбійного нападу на пішоходів (силою та погрозами у неповнолітніх дівчаток та престарілої жінки відібрав наявні кошти та мобільні телефони), двох квартирних крадіжок (полишаючи помешкання, які орендував на ніч-другу, прихоплював із собою цінні речі господарів) та двох шахрайств (в Інтернет-кафе та на дискотеці у відвідувачів просив телефон, щоб, мовляв,  попередити хвору маму, що запізнюється). Таким чином, був викритий у восьми злочинах та спричиненні потерпілим тільки матеріальних збитків на суму 28.252 гривні. А тепер за вироком Шевченківського районного суду м. Чернівці фігурант за скоєне  має п’ять літ і зим провести за колючим дротом.  

 * З етичних міркувань прізвища фігурантів кримінальних справ змінено – Авт

                                                                                           Володимир Драюк


                   

                 І знову «рекордсмен» серед  злочинного бомонду…

      Усього за чотири години гастролер із сусіднього регіону встиг на Буковині скоїти одразу шість тяжких злочинів.

   У далекому тепер 1998-му 38-річний мешканець Вінницького району Вінницької області Василь Чубенко* на навмисне вбивство жінки, яка через два місяці мала стати матір’ю, на тринадцять довгих років «загримів» за колючий дріт. Строк «відтягнув» від дзвінка, як кажуть, до дзвінка і у рідних пенатах об’явився лише у листопаді 2011 року.

    Та тривале перебування у місцях суворої ізоляції від суспільства, постійні спілкування із йому подібними  так його, на жаль, і не переконали, що за кожну протиправну дію, за кожен злочин рано чи пізно доводиться «звітувати» на лаві підсудних.  І вже через три місяці - 18 березня п.р. – фігурант знову оголошує  «війну» закону. Причому, розуміючи, що у рідному регіоні його «візитки»  у міліцейській слідотеці уже прописані, - вирушає до «сусідів»…

    Впродовж чотирьох найближчих годин у м. Новодністровськ Сокирянського району Буковини Чубенко встиг нанести візити «ввічливості» до п’яти  приватних автогаражів і поцупити різноманітного добра (запасних частин, інструментарію, побутової техніки тощо) на 23 520 гривень. А у шостому – «осідлати» чужий «ВАЗ-21703» (вартістю у 23013 грн.), завантажити у нього все крадене  і  вже на «колесах» вирушити у рідні краї. Правда, через певний час двигун легковика без пального відмовився працювати і гастролеру у смт. Вороновиця, що на Вінниччині,  довелося  його кинути...

     Серед перспективних версій, над якими працювали правоохоронці, реагуючи на дані посягання, було й  відпрацювання  сусідніх регіонів. Тож рівно через п’ять днів наполегливих пошукових заходів вони «вийшли» саме на Чубенка і на його руках зімкнулись металеві «браслетки».  Провина гастролера у причетності до серії крадіжок із автогаражів та незаконному заволодінні чужим легковиком у повному об’ємі була днями доведена і у залі суду. І тепер у біографії фігуранта-«рекордсмена»  чергова судимість та п’ять найближчих років перебування  за  високими мурами колонії.

     *Прізвища фігурантів змінено з етичних міркувань– Авт.

                                                                 Володимир Драюк  


                                                          

                            За колючий дріт таки потрапив

    Нещодавно  Апеляційний суд області у судовому засіданні переглянув кримінальну справу і на два роки відрядив 45-річного жителя Сокирянського району за колючий дріт...

     Було встановлено, що фігурант 10 квітня м.р. у м. Бричани Республіки Молдова у невстановленої особи придбав 467 грамів макової соломки і  намагався цей «товар» контрабандним шляхом доставити на Буковину. Та випробування митників та прикордонників на посту «Вашківці» українсько-молдовського державного кордону на пильність завершилось не на користь нашого земляка. Тож були вилучення наркотичної речовини, допити, спілкування з адвокатом та, зрештою, лава підсудних. Та прокуратура оскаржила проголошений по кримінальній справі місцевим судом вирок – умовне позбавлення волі терміном на п’ять років.

   Тож був апеляційний перегляд кримінальної справи, ретельне дослідження показів та речових доказів, а також скасування вердикту місцевого суду.  І тепер фігурант за контрабанду наркотичних речовин та зберігання дурман-зілля відбув у реальні місця позбавлення волі. У нього також конфіскують і предмет контрабанди, і особисте майно. 

     *Прізвища фігурантів змінено з етичних міркувань– Авт.

                                                                 Володимир Драюк                                                             

 


 

15.07.2011        

                                           Тридцять п’ять днів волі

         За черговим судовим вердиктом найближчих одинадцять років  57-річний житель м. Новодністровськ Сокирянського району Олег Олехов* знову проведе у вже звичних для себе місцях суворої ізоляції.

 

         Матеріали розслідування засвідчують, що серед білого дня 5 червня минулого року у гуртожитку місцевих будівельників він розпивав спиртне із знайомим. Згодом при з’ясуванні питань чисто побутово-особистого характеру (вирішували, кому бігти у магазин за черговою «добавкою») влаштував криваву розбірку  -  вдарив ровесника пляшкою по голові. А згодом уже на вулиці, коли той на свіжому повітрі прийшов до свідомості, вхопив до рук  гострого ножа і кілька разів вдарив у груди «супротивника»…

        На місце події випадкові перехожі викликали «швидку», але потерпілому допомога лікарів уже була зайвою – не приходячи до свідомості, він з болем відійшов в інші світи…

         Характерно, що Олехов уже й раніше притягався до відповідальності – у 2002-му за аналогічний особливо тяжкий злочин був позбавлений волі на десять років. Та за зразкову поведінку і «ударну» працю на рік та п’ять місяців з колонії був звільнений умовно-достроково 30 квітня – тобто, всього за місяць та п’ять днів до нового посягання на чуже життя.

    *З етичних міркувань прізвища фігурантів кримінальних справ дещо змінено – Авт.

                                                                                         Володимир Драюк

 


ПІСЛЯМОВА ДО ВИРОКУ

Впродовж другого півріччя 2012 р. у нашому суді продовжували розглядати резонансні кримінальні справи. Ось лише кілька конкретних прикладів…

 

                                          Навпіл  розкраяне серце

     За 45 років. прожитих на білому світі, житель Сокирянщини Сергій Гапонюк лише й встиг «надійно» призвичаїтись до наркотичних речовин, чотири рази за їх зберігання займати «почесне» місце на лаві підсудних та вісім років провести на «зоні», а також своїм нестерпним, постійно «підігрітим» наркотичним сп’янінням характером, створити нестерпні умови життя для  дружини та її рідних. Особливо болісно негаразди у сім’ї доньки сприймав її сивочолий батько, який намагався хоча б якось повпливати на зятя, допомогти йому стати повноправним членом цієї родини і приносити рідним тільки щастя. Та кожну розмову той сприймав, як чергове втручання у його особисте життя.

     Востаннє Гапонюк «відкинувся» із колонії у січні м.р. А  5 травня у ході чергової «задушевної» розмови, спільного розпиття спиртного та подальшої суперечки він вхопив зі столу ніж і «відточеним» ударом вдарив тестя у груди, гострим лезом розкраявши його серце. Згодом, щоб приховати сліди  тяжкого злочину, зрештою, щоб уникнути відповідальності за скоєне, вночі у кімнаті ретельно замив сліди крові, а  мертве тіло жертви завантажив  на візок, вивіз далеко за межі населеного пункту і кинув у бурхливі на той час води річки Дністер.

     Зловмисник, здавалося б, зробив усе можливе, щоби вийти «сухим» із води.  Та він не врахував професіоналізму правоохоронців та можливостей сучасної криміналістичної техніки. Зрештою, уже  через два дні Гапонюк був викритий у посяганні на чуже життя і за вироком суду тепер вп’яте на довгих дванадцять років відбуває у вже звичні для себе місця суворої ізоляції від суспільства.

                                   «Полювали» на металобрухт

     Уже вдруге за колючий дріт цими днями відбуває 35-річний житель с. Романківці Сокирянського району Павло Зубарьов. За матеріалами розслідування фігурант звинувачувався в тому, що у липні 2011-го спільно ще з двома ровесниками-земляками тричі проникав на територію місцевого СК «Злагода» і викрав металобрухту відповідно на 1604, 1612 та 4880 гривень. Та «мисливці» за «кольоровим» металом у поле зору міліції практично одразу ж потрапили, а суд за скоєне відрядив Зубарьова, врахувавши його попередню судимість,  за загратовані віконця на чотири з половиною роки. Його ж подільники до трьох років позбавлення волі засуджені умовно.

·        Прізвища фігурантів змінено – Авт.

                                                 Володимир Драюк                                                             

 

 


 

3.02.2012

                                    

                                             Кошти для наркоти

         Невідомий зловмисник проник у службовий будинок Сокирянського лісового господарства і викрав два мобільних телефони, цифровий фотоапарат, телевізор та пневматичний пістолет – всього на 8420 гривень.

             Експерти-криміналісти, які у складі оперативно-слідчої групи теж обстежували місце події, у помешканні виявили певні «візитні картки» візитера, розшифрувавши які, однозначно зазначили, що належать вони 28-річному жителю місцевого м. Новодністровськ Ігору Красовському. На попередньому слідстві фігурант зізнався, що скоїв даний злочин задля того, щоб роздобути кошти для чергових «доз», оскільки вже віддавна та надійно «сидить» на «голці».  А згодом суд за скоєне відрядив крадія за надійні мури колонії на чотири з половиною роки. І зобов’язав його відшкодувати заподіяні лісникам матеріальні збитки.

        

·           Прізвище фігуранта змінено – Авт.

                                                 Володимир Драюк


 

13.01. 2012 

                                      

                                                     Крадій-верхолаз 

    Близько півночі 30 вересня м.р. 26-річний житель м. Новодністровськ Сокирянського району Сергій Рибаков по стіні будинку, густо оплетеній вітами  винограду, викарабкався на четвертий поверх і проник до квартири знайомої, щоб, звичайно ж,  прибрати до рук її цінні речі.

       Та крадій не знав, що помешкання обладнане охоронною сигналізацією. Тож вже через три хвилини на місце злочину прибули співробітники міліції і взяли любителя чужого, як кажуть, на «гарячому». А в ході подальшого розслідування кримінальної справи з’ясувалося, що молодий чоловік причетний ще й до  крадіжок  ноутбука та телевізора вартістю відповідно у 5 500 та 4 000 гривень із квартир теж  його знайомих. І тепер у фігуранта друга судимість та три роки і три місяці перебування у місцях реальної ізоляції від суспільства. Суд врахував, що Рибаков всього за місяць до чергового злочину уже звітував перед Законом за аналогічні злочини і був покараний умовно, із встановленням йому іспитового терміну на три роки.

 


 

9.01.2012 

                                          

                                          Навпіл  розкраяне серце

     За 45 років. прожитих на білому світі, житель Сокирянщини Сергій Гапонюк лише й встиг «надійно» призвичаїтись до наркотичних речовин, чотири рази за їх зберігання займати «почесне» місце на лаві підсудних та вісім років провести на «зоні», а також своїм нестерпним, постійно «підігрітим» наркотичним сп’янінням характером, створити нестерпні умови життя для  дружини та її рідних. Особливо болісно негаразди у сім’ї доньки сприймав її сивочолий батько, який намагався хоча б якось повпливати на зятя, допомогти йому стати повноправним членом цієї родини і приносити рідним тільки щастя. Та кожну розмову той сприймав, як чергове втручання у його особисте життя.

     Востаннє Гапонюк «відкинувся» із колонії у січні м.р. А  5 травня у ході чергової «задушевної» розмови, спільного розпиття спиртного та подальшої суперечки він вхопив зі столу ніж і «відточеним» ударом вдарив тестя у груди, гострим лезом розкраявши його серце. Згодом, щоб приховати сліди  тяжкого злочину, зрештою, щоб уникнути відповідальності за скоєне, вночі у кімнаті ретельно замив сліди крові, а  мертве тіло жертви завантажив  на візок, вивіз далеко за межі населеного пункту і кинув у бурхливі на той час води річки Дністер.

     Зловмисник, здавалося б, зробив усе можливе, щоби вийти «сухим» із води.  Та він не врахував професіоналізму правоохоронців та можливостей сучасної криміналістичної техніки. Зрештою, уже  через два дні Гапонюк був викритий у посяганні на чуже життя і за вироком суду тепер вп’яте на довгих дванадцять років відбуває у вже звичні для себе місця суворої ізоляції від суспільства.

 

 


 

4.01. 2012   

                               Грабіжник знову за колючим дротом

    Найближчі чотири роки 28-річному чернівчанину Михайлу Сорохману тепер доведеться знову провести у місцях суворої ізоляції.  За кримінальною справою він звинувачувався в тому, що у березні м.р. на вулицях обласного центру він, перебуваючи, як правило, у нетверезому стані, нападав на жінок-пішоходів і силою відбирав у них сумочки з особистими речами (всього – на 1658 грн.). Звичайно ж, грабіжник у поле зору правоохоронців потрапив, а суд його протиправним діям, врахувавши і попередню судимість за аналогічний злочин, дав принципову оцінку. До речі, «кайданки» на руках фігуранта зімкнулись саме 1 квітня, і він довго сприймав дії співробітників карного розшуку як першоквітневий жарт. Та згодом переконався, що його санкціоноване «поселення» у камеру СІЗО – гірка реальність…

 


 

25.10.2011 р.  

                               Мов до рідного дому

Уже майже чверть століття 40-річний райцентру Сокиряни Сергій Гомальов провів на колонійських нарах, де «тягнув» строки за статеві злочини, розбійний напад та крадіжки чужого майна. Але так до чесного «берега», як кажуть, і не прибився. А нещодавно, гостюючи у знайомого, поцупив його дві побілки. І тепер за вердиктом суду  чотири найближчі роки знову має провести у колонії, яка стала йому рідним домом.

                      *З етичних міркувань прізвища фігурантів  змінено – Авт.

                                             Володимир Драюк, ТУ ДСА        

 


 

24.10.2011 р.      

                                                Викрав пістолет

         Невідомий зловмисник проник у службовий будинок місцевого лісового господарства і викрав два мобільних телефони, цифровий фотоапарат, телевізор та пневматичний пістолет – всього на 8420 гривень. Експерти-криміналісти у помешканні виявили «візитні картки» візитера, що належали 28-річному жителю місцевого м. Новодністровськ Ігору Красовському. На попередньому слідстві фігурант зізнався, що скоїв даний злочин задля того, щоб роздобути кошти для чергових «доз» наркоти. А згодом суд за скоєне відрядив крадія за надійні мури колонії на чотири з половиною роки.      

                      *З етичних міркувань прізвища фігурантів  змінено – Авт.

                                            Володимир Драюк, ТУ ДСА       

 


        

                                           Тридцять п’ять днів волі

15.07.2011

         За черговим судовим вердиктом найближчих одинадцять років  57-річний житель м. Новодністровськ Сокирянського району Олег Олехов* знову проведе у вже звичних для себе місцях суворої ізоляції.

         Матеріали розслідування засвідчують, що серед білого дня 5 червня минулого року у гуртожитку місцевих будівельників він розпивав спиртне із знайомим. Згодом при з’ясуванні питань чисто побутово-особистого характеру (вирішували, кому бігти у магазин за черговою «добавкою») влаштував криваву розбірку  -  вдарив ровесника пляшкою по голові. А згодом уже на вулиці, коли той на свіжому повітрі прийшов до свідомості, вхопив до рук  гострого ножа і кілька разів вдарив у груди «супротивника»…

        На місце події випадкові перехожі викликали «швидку», але потерпілому допомога лікарів уже була зайвою – не приходячи до свідомості, він з болем відійшов в інші світи…

         Характерно, що Олехов уже й раніше притягався до відповідальності – у 2002-му за аналогічний особливо тяжкий злочин був позбавлений волі на десять років. Та за зразкову поведінку і «ударну» працю на рік та п’ять місяців з колонії був звільнений умовно-достроково 30 квітня – тобто, всього за місяць та п’ять днів до нового посягання на чуже життя.

    *З етичних міркувань прізвища фігурантів кримінальних справ дещо змінено – Авт.

                                                                                      

 


 

Скільки клубочку не витись…

 

21.01.2010

     Нещодавно у судах краю розглянуто одразу кілька кримінальних справ, фігуранти яких після скоєння тих чи інших злочинних посягань по кілька років перебували у «бігах»…

    Зокрема, ще 26 серпня 2005-го на той час 26-річний раніше судимий за крадіжки чужого майна чернівчанин Василь Земляков*, гостюючи у родичів на вул. Кронштадтській, непомітно проник до кімнати і викрав 480 євро, 2200 доларів США та кілька прикрас із золота – всього на 14986 гривень. Та своєчасно допитати зловмисника та припровадити його на лаву підсудних правоохоронці не мали змоги – із рідних Чернівців одразу ж після злочину він «змився» і на нелегальному становищі проживав спершу у Вінницькій, а згодом у Запоріжській областях. Та скільки ниточці, як кажуть, не витись –  фігурант, який був оголошений у всеукраїнський розшук, у поле зору  оперативників все ж потрапив і тепер за вердиктом судочинства на три роки знову відбуває у «мандри». Правда, під конвоєм і у колонію...

     П’ять найближчих років у місцях ізоляції від суспільства проведе тепер і 30-річний мешканець м. Новодністровськ Сокирянського району Олексій Черкасов. Матеріали кримінальної справи, що нещодавно розглянута у суді, засвідчують, що у ніч на 20 листопада ще 2007-го він, перебуваючи у нетверезому стані, проник до салону чужого легковика «ВАЗ-2109», запустив двигун і до ранку розважався за кермом на місцевих трасах. А коли відчув, що запахло «смаженим», подався у «біга». Та оперативники на нього все ж «вийшли» і тепер у черговий раз (за попередніми трьома судимостями за розбійний напад, угон авто та крадіжки за колючим дротом вн уже провів дев’ять літ і зим)  знову відбуває у колонію.

      Нещодавно на одній із квартир Києва правоохоронці «пов’язали»  і 58-річного чернівчанина Олега Гушовського. Він розшукувався у зв’язку з тим, що  рано-вранці 6 липня минулого року у ході суперечки, перебуваючи майже у смертельній степені сп’яніння, оскільки цілісіньку ніч провів із сусідом за святковим (отримав зарплату), наніс господарю оселі тяжкі тілесні ушкодження – три проникаючі удари гострим ножем. І тільки своєчасна та кваліфікована допомога медиків врятувала потерпілому життя. А фігурант, щоб уникнути покарання за скоєне, практично ж одразу після злочину з рідного міста «змився» і переховувався у столичного знайомого, з яким колись разом «тягнув» строк за злісне хуліганство. А тепер були уже звичні камера СІЗО, лава підсудних та черговий вердикт судочинства – сім років позбавлення волі. Окрім покарання, злочинець має також виплатити потерпілому 25000 гривень за спричинені моральні страждання, а також 3290 гривень, витрачених лікарнею на лікування практично приреченого на смерть…  

             * Прізвища фігурантів з етичних міркувань дещо змінено – Авт.

 

 

За посягання на чуже – у «каталажку»

 

20.01.2010

     Нещодавно у судах краю розглянуто низку кримінальних справ щодо любителів результатів чужої праці…

      Зокрема, матеріали однієї з них засвідчують, що 9 січня п.р. 27-річний мешканець с. Селище Сокирянського району Михайло Барчуков* гостював у свого ж товариша-односельця. І коли вони разом «знищили» усі наявні в оселі запаси спиртного, коли зморений оковитою господар заснув, фігурант викрав чужий мобільний телефон вартістю у 1560 гривень. Тож тепер за вердиктом служителів Феміди крадій на три з половиною роки отримав «відрядження» за колючий дріт. При цьому було враховано, що лише два місяці тому він за аналогічний злочин уже звітував на лаві підсудних і до трьох років позбавлення волі був засуджений умовно, із встановленням іспитового терміну.  

       Півтора роки за колючим дротом тепер має провести і 30-річний житель с. Верхні Петрівці Сторожинецького району Радомир Шнек*. Він звинувачував ся в тому, що кілька місяців тому серед білого дня проник до будинку односельця і викрав телевізор, музичний центр та деякі інші домашні речі загальною вартістю у 2380 гривень. Однак, уже наступного ж дня потрапив у поле зору правоохоронців, а тепер за скоєне відбуває у місця ізоляції.                    

    А ще одна ситуація за участю у злочині неповнолітніх. У ніч на 2 вересня минулого року 16-річний другокурсник Сокирянського ВПУ Дмитро Грінгуляк та 19-річний нероба із м. Новодністровськ цього ж району Вадим Олійников близько півночі проникли в один із кіосків і поцупили продуктів харчування та солодощів на 1220 гривень. Звичайно ж, були встановлені та викриті у скоєному. І тепер Грінгуляк на шість місяців переселився на колонійські нари, а покарання для Олійникові визнано умовним, із встановленням для нього іспитового терміну.

            

 * Прізвища фігурантів з етичних міркувань дещо змінено – Авт.

 

 

 


 

 

Байдужність  батьків привела до смерті сина

 

19.01.2010        

 Чи не вперше за останні чверть століття на Буковині за злісне невиконання  обов’язків з виховання рідних дітей до кримінальної відповідальності притягнуто ціле сімейство – і батька, і матір…

         Матеріали розслідування засвідчують, що 25-річні жителі одного з населених пунктів Сокирянського району Роман та Наталія Задубровські* «пристарались» трійко діток, 2003, 2006 та 2008 років народження. Правда, подарувати їм життя подарували, а ось довести їх, як кажуть у народі, до пуття так і не зуміли.   Зрештою, й не прагнули  цього, оскільки  на постійні  «дитячі» клопоти у них просто не вистачало часу – подружжя не дбало про створення для них елементарних правил затишку та гігієни,  про їх  регулярне харчування, практично не  консультуватись у лікарів з приводу  щеплень та хвороб хлопчаків та дівчини,  а проводило час у постійних застіллях та  зловживало спиртними напоями.  Більше того, щоб привчити «потомків»  до «дисципліни» та покори, батько вдавався навіть до силових методів «виховання». А  у липні минулого року  у приступі злості підняв 2-річного сина Дмитра за чуприну над землею і кілька разів «огрів» його міцним кулаком, спричинивши  при цьому йому, звичайно ж, тілесні ушкодження. І ослаблене тіло дитини не витримало наруги – хлопчик довго хворів, а в ніч на 20 листопада (до речі, у день народження  господаря оселі, коли  був день народження, а малолітні дітки вкотре  залишались напризволяще)  помер. А в інших дітей фахівці виявили ознаки психічного та розумового відставання…

       Кримінальна справа щодо тепер уже колишніх батьків (нещодавно їх було позбавлено батьківства) розглянута у судовому засіданні. І тепер Роман Задубровський за скоєне (нанесення тілесних ушкоджень легкого ступеня та злісне невиконання обов’язків з виховання дітей) за колючим дротом  має провести три роки. П’ять найближчих літ і зим у місцях обмеження волі мала б провести і його дружина Наталія. Але суд, врахувавши певні пом’якшуючі обставини, прийняв рішення рахувати це покарання умовним. І встановив їй іспитовий термін.       

    

* Прізвища фігурантів з етичних міркувань дещо змінено – Авт.

 

 


 

 

ДВІ ДОБИ НА САМОТІ

 

18.01.2010

у темному лісі провів житель Сокирянського району, якого  «надійно» до товстого дерева прив’язали злочинці-гастролери із сусідньої держави…

     Серед білого дня 2 червня минулого року на 50-річного місцевого жителя, який на околиці  лісового масиву сушив  накошену траву, несподівано напали два незнайомці, жорстоко побили  і,  погрожуючи пістолетом (згодом стане відомо, що це була газова запальничка, котра, у той же час нагадувала бойового «Макарова»), завантажили у вантажне відділення  легковика господаря  «ВАЗ-21099», вивезли у гущавину темного лісу і «надійно» прив’язали до дерева. Самі ж, всівшись за кермо чужої автівки вартістю у 24174 гривні, зникли у невідомому напрямку.

     Дружина, не дочекавшись чоловіка із сіновалу, пізно ввечері забила «тривогу», тож  до пошукових заходів практично одразу ж залучились працівники місцевого райвідділу УМВС. Особливо ж  операція з кодовою назвою «Перехват» активізувалася через дві  доби, коли потерпілому все ж вдалося перегризти міцні мотузки, вибратись з  лісу і, подолавши майже тридцять  кілометрів,  дошкандибати до рідної оселі та детально проінформувати  правоохоронців про обставини посягання. Ще через десять годин у прикордонній смузі оперативники натрапили і на легковик, який розшукували, і на злочинців, які намагались поза прикордонними та митними постами залишити територію нашої країни. Так і поле зору слідства, а згодом і суду потрапили  22-річний громадянин республіки Молдова Володимир Ожов* та 20-річний громадянин Придністровської республіки В’ячеслав Олексійцев.

     А в ході подальшого розслідування кримінальної справи була доведена причетність Ожова ще до двох злочинів, скоєних ним на теренах України. З’ясувалося,  що ще 21 березня м.р. спільно  із земляком Валерієм К., особа якого встановлена і який поки-що перебуває у розшуку, на околиці лісового масиву поблизу місцевого с. Білоусівка вони напали на підлітка, роздягнули його та зв’язали, а також  відкрито заволоділи  скутером, мобільним телефоном «Нокіа», 6 гривнями та одягом – всього на 3000 гривень. А26 травня теж у лісі поблизу місцевого містечка Новодністровськ вони ж напали одразу на двох молодих жінок і, погрожуючи все тим же пістолетом-запальничкою, силою відібрали наявних у жертв мобільними телефонами, прикрасами із золота, 320 гривнями та 30 доларами США – всього на 8780 гривнів.

     Провина фігурантів у скоєних розбійних нападах, незаконному заволодінні транспортними засобами, залишенні потерпілих у небезпеці та незаконному перетинанні державного кордону України нещодавно у залі судового засідання доведена у повному обсязі. І тепер за вердиктом служителів Феміди Ожов  довгих дев’ять, а Олексійцев – сім  років  мають провести в одній із колоній України. У них також буде конфісковане наявне особисте майно. А третій фігурант цих гучних злочинів поки-що розгулює на волі. Але правоохоронці роблять усе можливе, аби й він найближчим часом зайняв «почесне» місце на лаві підсудних.

    

* Прізвища фігурантів з етичних міркувань дещо змінено – Авт.

 

 

 


 

До камери СІЗО – із зали суду 
 

15.01.2010 

Близько півночі 5 травня м.р. на одній із центральних вулиць райцентру Сокиряни на чоловіка-пішохода несподівано напав незнайомець, підступно вдарив жертву палицею і відкрито заволодів наявними 860 гривнями…
  Нам розкриттям даного розбійного нападу правоохоронці працювали майже дві доби. І у скоєному викрили 27-річного місцевого мешканця Іллю Кухарка*.
  Провина молодого чоловіка у безпосередній причетності до даного тяжкого злочину була доведена і на попередньому, і на судовому слідствах. І тепер йому довелося змінити прописку із затишної оселі на тверді нари слідчого ізолятора. До речі, грабіжника заарештували одразу ж після оголошення судового вердикту – у залі засідання. 
 

• З етичних міркувань прізвище фігуранта дещо змінено – Авт.

 


 

   Запросив батька у гості, щоб… вбити 
 

 13.01.2010

Сім найближчих років у місцях суворої ізоляції від суспільства має тепер провести 35-річний мешканець с. Селище Сокирянського району Василь Запоточний*.
  У судовому засіданні було встановлено, що фігурант у травні минулого року на сімейній раді настояв, щоб його сивочолий батько переїхав для подальшого проживання у його будинок. Та радість про щасливу старість для пенсіонера виявилась передчасною – через тиждень після спільного розпиття спиртного між сином та батьком на побутовому ґрунті виникла суперечка. І кулаки молодшого представника цього роду виявились міцнішими – від отриманих тяжких тілесних ушкоджень його «супротивник» того ж вечора помер…  
 

  * З етичних міркувань прізвище фігуранта дещо змінено – Авт.


 


 

Дві доби на самоті

у темному лісі провів житель Сокирянського району, якого «надійно» до товстого дерева прив’язали злочинці-гастролери із сусідньої держави…
4.09.09
  Серед білого дня 2 червня минулого року на 50-річного місцевого жителя, який на околиці лісового масиву сушив накошену траву, несподівано напали два незнайомці, жорстоко побили і, погрожуючи пістолетом (згодом стане відомо, що це була газова запальничка, котра, у той же час нагадувала бойового «Макарова»), завантажили у вантажне відділення легковика господаря «ВАЗ-21099», вивезли у гущавину темного лісу і «надійно» прив’язали до дерева. Самі ж, всівшись за кермо чужої автівки вартістю у 24174 гривні, зникли у невідомому напрямку. 
  Дружина, не дочекавшись чоловіка із сіновалу, пізно ввечері забила «тривогу», тож до пошукових заходів практично одразу ж залучились працівники місцевого райвідділу УМВС. Особливо ж операція з кодовою назвою «Перехват» активізувалася через дві доби, коли потерпілому все ж вдалося перегризти міцні мотузки, вибратись з лісу і, подолавши майже тридцять кілометрів, дошкандибати до рідної оселі та детально проінформувати правоохоронців про обставини посягання. Ще через десять годин у прикордонній смузі оперативники натрапили і на легковик, який розшукували, і на злочинців, які намагались поза прикордонними та митними постами залишити територію нашої країни. Так і поле зору слідства, а згодом і суду потрапили 22-річний громадянин республіки Молдова Володимир Ожов* та 20-річний громадянин Придністровської республіки В’ячеслав Олексійцев.
  А в ході подальшого розслідування кримінальної справи була доведена причетність Ожова ще до двох злочинів, скоєних ним на теренах України. З’ясувалося, що ще 21 березня м.р. спільно із земляком Валерієм К., особа якого встановлена і який поки-що перебуває у розшуку, на околиці лісового масиву поблизу місцевого с. Білоусівка вони напали на підлітка, роздягнули його та зв’язали, а також відкрито заволоділи скутером, мобільним телефоном «Нокіа», 6 гривнями та одягом – всього на 3000 гривень. А26 травня теж у лісі поблизу місцевого містечка Новодністровськ вони ж напали одразу на двох молодих жінок і, погрожуючи все тим же пістолетом-запальничкою, силою відібрали наявних у жертв мобільними телефонами, прикрасами із золота, 320 гривнями та 30 доларами США – всього на 8780 гривнів. 
  Провина фігурантів у скоєних розбійних нападах, незаконному заволодінні транспортними засобами, залишенні потерпілих у небезпеці та незаконному перетинанні державного кордону України нещодавно у залі судового засідання доведена у повному обсязі. І тепер за вердиктом служителів Феміди Ожов довгих дев’ять, а Олексійцев – сім років мають провести в одній із колоній України. У них також буде конфісковане наявне особисте майно. А третій фігурант цих гучних злочинів поки-що розгулює на волі. Але правоохоронці роблять усе можливе, аби й він найближчим часом зайняв «почесне» місце на лаві підсудних. 
 

* Прізвища фігурантів з етичних міркувань дещо змінено – Авт.
 

                                                                         

 


 

 

  Байдужність батьків привела до смерті сина

  Чи не вперше за останні чверть століття на Буковині за злісне невиконання обов’язків з виховання рідних дітей до кримінальної відповідальності притягнуто ціле сімейство – і батька, і матір…
5.09.09
  Матеріали розслідування засвідчують, що 25-річні жителі одного з населених пунктів Сокирянського району Роман та Наталія Задубровські* «пристарались» трійко діток, 2003, 2006 та 2008 років народження. Правда, подарувати їм життя подарували, а ось довести їх, як кажуть у народі, до пуття так і не зуміли. Зрештою, й не прагнули цього, оскільки на постійні «дитячі» клопоти у них просто не вистачало часу – подружжя не дбало про створення для них елементарних правил затишку та гігієни, про їх регулярне харчування, практично не консультуватись у лікарів з приводу щеплень та хвороб хлопчаків та дівчини, а проводило час у постійних застіллях та зловживало спиртними напоями. Більше того, щоб привчити «потомків» до «дисципліни» та покори, батько вдавався навіть до силових методів «виховання». А у липні минулого року у приступі злості підняв 2-річного сина Дмитра за чуприну над землею і кілька разів «огрів» його міцним кулаком, спричинивши при цьому йому, звичайно ж, тілесні ушкодження. І ослаблене тіло дитини не витримало наруги – хлопчик довго хворів, а в ніч на 20 листопада (до речі, у день народження господаря оселі, коли був день народження, а малолітні дітки вкотре залишались напризволяще) помер. А в інших дітей фахівці виявили ознаки психічного та розумового відставання…
  Кримінальна справа щодо тепер уже колишніх батьків (нещодавно їх було позбавлено батьківства) розглянута у судовому засіданні. І тепер Роман Задубровський за скоєне (нанесення тілесних ушкоджень легкого ступеня та злісне невиконання обов’язків з виховання дітей) за колючим дротом має провести три роки. П’ять найближчих літ і зим у місцях обмеження волі мала б провести і його дружина Наталія. Але суд, врахувавши певні пом’якшуючі обставини, прийняв рішення рахувати це покарання умовним. І встановив їй іспитовий термін.  
 

* Прізвища фігурантів з етичних міркувань дещо змінено – Авт.
 

                                                                         

 

 



 

Спільне застілля завершилось… вбивством 

  Рано-вранці 5 травня м.р. до Сокирянського райвідділу УМВС надійшло тривожне повідомлення про вбивство у місцевому с. Грубно. 
6.09.09
  Виїхавши на місце події, правоохоронці встановили, що напередодні близько півночі у ході спільного розпиття спиртних напоїв та подальшої суперечки 27-річна Юля Ласкава вхопила зі столу кухонний ніж і, мов справжнісінький різник-професіонал, вдарила ним у груди своєму співмешканцеві. При цьому гостре лезо практично пронизало серце бідолашного господаря оселі. Зрештою, чоловік, затиснувши глибоку рану рукою, ще встиг вибігти з будинку на свіже повітря, але вже через тридцять секунд сили покинули його. Стало також відомо, що зловмисниця - громадянка Російської Федерації. тривалий час проживала у Ставропольському краї. Та, переповнена „великим коханням”, кинула роками обжиті місця і перебралась до потерпілого на Буковину. Правда, у відповідних органах виконавчої влади на облік як іноземка так і не стала. Правоохоронці не раз з цього приводу спілкувалися з жінкою, застерігали жити за законами нашої країни. Але оформити відповідні документи у фігурантки, очевидно через постійні застілля, часу так і не знайшлося. Більше того, розуміючи не вельми „приємні” наслідки свого протиправного вчинку, після скоєного намагалась залишити Буковину. Довідавшись про це, оперативники провели необхідні пошукові заходи і виявили втікачку на місцевому залізничному вокзалі в очікуванні потягу міжнародного сполучення.
  P. S. А тепер від’їзд у рідні краї для Ласкавої (хоча характер жінки не відповідає змісту її прізвища) відкладається на найближчих шість років - саме стільки суд „відміряв” їй за нанесення жертві смертельних тілесних ушкоджень.

  * З етичних міркувань прізвища фігурантів у виданні дещо змінені – Авт.

                                                                                           

 


 

 

  Грабувати підприємця батькові допомогав… рідний син

Минулоріч у судах краю було розглянуто кілька кримінальних справ щодо членів злочинних груп, до складу яких входили і дорослі. І неповнолітні фігуранти…
20.09.09
  Зокрема, до кримінальної відповідальності нещодавно притягнуто жителів с. Грубна Сокирянського району - 33-річна Галину Полянську, 17-18-річних Василя Мартинова та Василя Гладущак, а також малолітнього Петра Ю. Встановлено, що у березні м.р. Полянська, отримавши замовлення на раритет старообрядців, вмовила Мартинова нанести візит «ввічливості» до будинку односельчанки.  
  Пізно ввечері підліток прошмигнув у виламане вікно, викрав з оселі дві ікони «Святий Миколай» та «Пресвята Богородиця» загальною вартістю у 2000 гривень і передав «наставниці», яка очікувала «товар» за вікном. Через кілька днів Мартинов, Гладущак та Петро В. «погосподарювали» й у будинку іншої землячки і поцупили вже три ікони «Спас на троні», «Богоматір Казанська» та «Покрова Богоматері» загальною вартістю у 12500 гривень.
  Відпрацьовуючи оперативно-слідчі версії, правоохоронці провели комплексні пошукові заходи і на безбожників «вийшли» впродовж уже другого дня роботи. Причому, першим оперативники затримали свого старого «хресника» Мартинова. (Справа в тому, що у поле зору слідства він уже потрапляв і раніше – у травні 2007-го разом із 30-річним односельцем Сергієм Тимохою з будинку сивочолої землячки поцупили дві старообрядці ікони «Богоматір Огневидяща» та «Богоматір Феодосійська», які мистецькознавча експертиза оцінила у 3500 гривен. Звичайно ж, були встановлені, викриті у скоєному і покарані – три роки колонії умовно, із встановленням іспитового терміну). А від нього ниточка потяглась й до інших фігурантів цих крадіжок. І тепер за вердиктом служителів Феміди Полянська та Мартинов за скоєне у місця суворої ізоляції від суспільства відбувають на три з половиною роки кожен (враховано, що жінка організувала ці злочинні посягання, а в «активі» підлітка, як й зазначалось, уже була судимість). За цим же вердиктом Гладущик до трьох років колонійського життя засуджений умовно, а кримінальне переслідування проти Петра В. припинено із-за його малолітнього віку.  
  А ось дещо інша ситуація. У ніч на 1 вересня 2007 року . незнайомці проникли до цехів з устаткуванням ВАТ „Восход”, що на вул. Мира обласного центру, і викрали запасних частин до станків та готової продукції на 17853 гривні. Ще через два тижні правоохоронці фіксували аналогічний злочин на складі фармакологічних препаратів на вул. Текстильщиків - непрошені „гості” привласнили майже найрізноманітніших ліків (170 найменувань) на 11742 гривні.
  Звичайно ж, паралельно проводились і пошукові заходи, спрямовані на встановлення ласих до чужого. І, відпрацьовуючи версію про причетність до цих крадіжок раніше судимих та любителів „кайфу” (а зі складу було винесено чимало ліків, до складу яких входили і наркотичні складові), оперативники „вийшли” на 20-річних чернівчан-нероб Сергія Формака та Олександра Бумбарака, а згодом і їх юних 15-річних „колег” Романа Остафійчука (учня однієї із ЗОШ) та Богдана Куразу (учня ПТУ). Було встановлено, що дорослі фігуранти уже й раніше відповідно двічі та тричі притягались до відповідальності за крадіжки чужого майна. Причому, злочинну „кар’єру” розпочинали теж у юних 14-15 літ, але, на жаль так і не переконалися, що жити без відвідин колоній значно простіше. І після звільнення знову і знову вдавались до протиправних дій. Зокрема, стало відомо, що Формак з останньої „відсидки” звільнився 5 липня м.р., а вже у ніч на 9 липня, „урочисто” святкуючи вихід на „волю” у нічному барі „Сьоме небо”, „почистив” одного з відвідувачів (привласнив 1420 грн. готівкою та мобільний телефон - всього на 3590 гривень). Згодом впродовж липня - вересня із салонів чужих легковиків поцупив майна їх господарів на 8820 гривень, із квартири знайомого - 500 гривень, 2000 доларів США та 500 євро. Ще трохи пізніше (вже разом з Бумбараком) з помешкання іншого знайомого (попередньо у нього викрали ключі від вхідних дверей) - комп’ютер, музичний центр, цифровий фотоапарат - всього на 17400 гривень. А потім була крадіжка з ВАТ „Восход” та проникнення (разом з неповнолітніми) на аптечний склад. Окрім того, вже при затриманні та санкціонованому обшуку у квартирі Формака правоохоронці виявили та вилучили 9 грамів маріхуани.
  Провина фігурантів кримінальної справи у зазначених злочинах на судовому засіданні була доведена у повному об’ємі і тепер старші учасники цієї злочинної групи на чотири-чотири з половиною роки знову відбувають у вже звичні для себе місця ізоляції від суспільства, а неповнолітні за цим же вердиктом засуджені умовно, із встановленням іспитового терміну.
  На лаві підсудних нещодавно перебували й три мешканці Сторожинецького району. Встановлено, що 40-річний Дмитро Дінезій близько третьої години ночі 14 лютого м.р. увірвався до будинку 66-річного жителя місцевого с. Банилів-Підгірний, відточеним ударом нейтралізував опір пенсіонера і заволодів наявними у помешканні 800 гривнями, одягом, столярним інструментарієм та велосипедом - загальною вартістю у 2286 гривень. Співробітники міліції практично одразу ж розпочали пошук непрошеного „гостя” і вже через добу „вийшли” саме на Дінезія. І не лише викрили його у причетності до даного тяжкого злочину. але й встановили, що грабувати підприємця фігурантові активно допомагали... рідний 17-річний син та 16-річний племінник. А згодом це злочинне сімейне „тріо” постало перед судом. І глава сімейства, у послужному списку якого уже є чотири судимості та майже десять років перебування на „зоні”, тепер за дане пограбування знову на цілих шість років відбуває за колючий дріт. А неповнолітні співучасники злочину покарані умовно, із встановленням іспитового терміну. І будемо сподіватися, що вони з розумінням оцінять гуманність закону і у поле зору правоохоронців більше не потраплять.

  * З етичних міркувань прізвища фігурантів у виданні дещо змінені – Авт.

                                                                                         

 


 

 

Жертви «безруких» бандитів

Ігровий бізнес на Україні, як відомо, заборонений відповідним Законом Верховної Ради. А в судових інституціях продовжують розглядатися кримінальні справи, що так чи інакше пов’язані з цим явищем…
28.09.09
  Зокрема, у Першотравневому районному суді м. Чернівці цими днями завершено розгляд кримінальної справи, за якою 45-річний мешканець с. Панка Сторожинецького району Олег Безпальков* (до речі, раніше двічі судимий за крадіжки чужого майна) звинувачував у причетності до розбійного нападу на зал гральних автоматів, що на вул. Білоруській обласного центру. Встановлено, що пізно ввечері 2 січня п.р. чоловік із ножем у руках увірвався до помешкання, напав на жінку-касира і, погрожуючи позбавити її життя, силою відібрав наявних 670 гривень чотири прикраси із золота та два мобільних телефони – всього на 5295 гривень. Та сповна скористатися награбованим фігурант так і не встиг – уже через десять днів на нього вийшли» оперативники. І тепер у Безпалькова третя судимість та сім найближчих років колонійського життя. Окрім того, у нього буде також конфісковане особисте майно.  
  На два з половиною роки отримав «відрядження» за колючий дріт й 18-річний чернівчанин Євген Сичкарьов. Матеріали розслідування засвідчують, що нещодавно, перебуваючи у нетверезому стані в одному із залів гральних автоматів рідного міста він несподівано напав на оператора-касира і вирвав з його рук гаманець, в якому зберігалось 1809 гривень виторгу. Майже за аналогічний злочин до відповідальності притягнуто й 16-річного жителя райцентру Новоселиця Івана Романківського – у залі засідання встановлено, що нещодавно підліток близько другої ночі через кватирку проник у місцевий зал з гральними автоматами і в оператора, який «надійно», додивляючись уже третій сон, охороняв довірене йому майно, з куртки викрав 1850 гривень. 
  А ось ще одна ситуація. Успішно завершивши пошукові заходи, спрямовані на встановлення особи крадія, який серед ночі проник в один із магазинів райцентру Сокиряни і поцупив 20 мобільних телефонів вартістю у 17500 гривень, правоохоронці довго не могли повірити, що «вийшли» саме на того, кого розшукували. Справа в тому, що металеві «кайданки» зімкнулись на руках місцевого мешканця - 23-річного Клима Іжевського, який… проходив контрактну службу в одній із місцевих військових частин. Та висновки численних криміналістичних експертиз і результати санкціонованого судом обшуку переконливо вказували на причетність до крадіжки з магазину саме цього фігуранта. Більше того, у ході подальшого розслідування кримінальної справи було встановлено, що Іжевський залишив свої «візитні картки» й на іншому місці злочину – у приватному помешканні земляка, до якого теж проникнув і викрав 1700 гривень, дві прикраси із золота та кредитну картку, за допомогою якої згодом у банкоматі отримав 3000 гривень господаря. Військовий трибунал теж визнав винним тепер уже колишнього рядового армії у даних посяганнях на чуже майно і за скоєне відрядив його на чотири роки до колонії. А повели ми мову в матеріалі про цю ситуацію у Сокирянах тому, що Іжевський і на слідстві, і на суді основною причиною своїх протиправних вчинків назвав відсутність коштів, які мав витрачати у залах ігрових автоматів, оскільки, на його ж думку, вже серйозно був психологічно залежним від «ігроманії»...  
 

* Прізвища фігурантів з етичних міркувань дещо змінені – Авт.

                                                                        
   

 


 

 

КРАДІЙ ТА ГЕРОНТОФІЛ ЗНОВУ ЗА ГРАТАМИ

22.09.2008
  До сурової кримінальної відповідальності на теренах України цими днями притягнуто гастролера із сусідньої Молдови.

  Як й інформував читачів наш часопис, рано-вранці 10 травня п.р. мертвою у своїй оселі була виявлена одинока мешканка одного з населених пунктів Сокирянського району. На місці події одразу ж розпочала роботу посилена оперативно-слідча група співробітників міліції обласного апарату та місцевого райвідділу УМВС. Пошукові заходи проводились широкомасштабно та комплексно. І тому правоохоронцям, відпрацьовуючи одну із оперативно слідчих версій, уже наступного ж для вдалося затримати 27-річного мешканця Ришканського району Республіки Молдова Олега Зеленівського*.
  Ознайомившись із незаперечними доказами провини - результатами численних криміналістичних експертиз та показами свідків, фігурант, який уже встиг ретельно „проштудіювати” Кримінальний кодекс, визнав за краще зізнатись у скоєному, щоб хоча б щиросердним зізнанням пом’якшити майбутнє покарання. І розповів, що напередодні приїхав у дане село у гості до рідної матері. Але одразу так і не зустрівся з нею, оскільки в Україні урочисто відзначали День Перемоги і знайомі ровесники запросили його до столу, за яким вранішнє частування затягнулося до темної пори доби. Коли ж після півночі він таки постукав у двері рідної оселі, співмешканець матері вказав йому на поріг... Та молода душа прагнула продовження свята та розваг. І він, згадавши, що поблизу проживає одинока 75-річна пенсіонерка, подався до неї - виламав одразу двоє дверей, накинувся на інваліда І групи, яка вже роками не залишає інвалідський візок, жорстоко побив та вдовольнив свої тваринні сексуальні потреби. А оскільки сивочола господарка оселі натякнула, що за скоєне його покарають люди та Бог, зімкнув на її безпомічній шиї пальці своїх кістлявих рук... 
  Цими днями кримінальна справа щодо гастролера розглянута в Апеляційному суді області. Зеленівський у повному об’ємі визнаний винним у скоєні навмисного вбивства, поєднаного із зґвалтуванням та з метою приховати інший злочин, у порушенні недоторканості житла і тепер на довгих дванадцять років відбуває у місця суворої ізоляції від суспільства. Служителі Феміди врахували, що підсудний і раніше тричі притягався до відповідальності за корисливі злочини, але так, на жаль, і не навчився поважати ні людей, ні закон...  
 

 

* Прізвища фігурантів з етичних міркувань дещо змінені – Авт.

                                                                      

 

 



 

 

 

СМЕРТОНОСНА „РОЗОЧКА”

  Рано-вранці 14 березня п.р. на стихійному сміттєзвалищі, що на вул. Пушкіна райцентру Сокиряни, випадкові пішоходи виявили мертве жіноче тіло.
  Уже згодом судові медики констатуватимуть, що причиною смерті 40-річної місцевої мешканки стала „проникаюча наскрізна рана лівої половини шиї з пошкодженням сонної артерії, що спричинила геморогічний шок та гостру масивну зовнішню кровотечу”.
  А для правоохоронців розкриття цього навмисного та резонансного вбивства стало справою честі. Тож до пошукових заходів було залучено максимальну кількість особового складу місцевого та сусідніх райвідділів міліції та фахівців апарату УМВС області. І наполеглива та цілеспрямована робота з відпрацювання оперативно-слідчих версій уже на третю добу роботи принесла бажаний результат - за скоєння даного навмисного вбивства оперативники затримали 32-річного неробу із сусіднього із райцентром с. Коболчин Івана Гончарова*.  
  Зрештою, фігурант у ході допитів і сам зізнався, що того тієї трагічної ночі напідпитку та ще й із пляшкою пива в руках повертався із зали ігрових автоматів до рідної оселі. А на вул. Пушкіна, помітивши жінку-пішохода, вирішив „порозважатись”, попрактикуватись у красномовності. Та „задушевна” розмова обірвалась на першій же „манірній” ночі - співрозмовниця категорично відмовилась від спілкування і порадила „кавалеру” якнайшвидше добиратись до ліжка, щоб проспатись. Це „образило” та розізлило Гончарова, викликало неабияку лють - пляшкою, яку тримав у руках, він сильно вдарив жінку у підборіддя. Ще через мить „розочкою” кілька разів полоснув жертву по шиї та обличчі. А щоб приховати уже мертве тіло, відтягнув його на сміттєзвалище і присипав відходами. Не забувши при цьому перевірити вміст жіночої сумочки і прибрати до рук чужий мобільний телефон, аудіоплеєр та костетичку.
  Для довідки. На кримінальному жаргоні „розочка” - це напів розтрощена скляна пляшка, що використовується злочинним елементом при з’ясуванні стосунків для спричинення супротивнику тілесних ушкоджень. 
  Цими днями кримінальна справа щодо фігуранта розглянута у судовому засіданні. І за скоєне він на цілу „десятирічну2 відбуває у місця суворої ізоляції від суспільства. Виносячи вердикт, служителі Феміди врахували і той факт, що Гончаров уже й раніше притягався до відповідальності за крадіжки чужого майна. 

 

* Прізвища фігурантів з етичних міркувань дещо змінені – Авт.

                                                               



 


 
 

 

 ВАРТІСТЬ ЖИТТЯ - 80 ГРИВЕНЬ

До суворої кримінальної відповідальності притягнуто 66-річного жителя райцентру Сокиряни.
  Для будь-якого застілля, як відомо, потрібно принаймні три елементарних складових - суттєву причину, „надійний” колектив та, звичайно ж, відповідні кошти. Проблем із двома із них у 66-річного Василя Яськова* не було: наступав Новий 2008 рік; бажаючих зібратися за чаркою було достатньо. А ось тема відсутності коштів для пенсіонера виглядала більш, ніж критично - усю свою останню пенсію він залишив у найближчих кафе та магазинах уже давним-давно...
  Щоби роздобути хоча б якісь „крихти”, фігурант, який хоча й ледве стояв на ногах із-за взятого на „груди”, все ж пізно ввечері 30 грудня побрів до одинокої сусідки-пенсіонерки. Та престаріла жінка категорично відмовилась дати у борг ще 50 гривень, оскільки Яськов не повернув і десятої долі від попередньо вже отриманих „позичок”, хоча кожного разу й бив себе у груди та гаряче обіцяв. „Черствість” господарки оселі розлютила „прохача”. Тож він вхопив у руки молоток, на якого випадково натрапив. і заходився вправлятись ним (згодом судові експерти нарахують на тілі жертви до 25 глибоких ран). А коли сусідки без свідомості та ознак життя, мов зрізане стебельце, звалилась на долівку, спокійнісінько відшукав її гаманець, видобув з нього наявних 80 гривень і побрів до найближчого кафе...
  На вбивцю та грабіжника співробітники карного розшуку „вийшли” вже наступного дня. І Новий рік, до якого так прагнув підготуватися, Яськов провів у камері ізолятора тимчасового тримання.
  А цими днями фігурант, який на сьогодні є найстаршим за віком у слідчому ізоляторі Департаменту виконання покарань України у Чернівецькій області, за вердиктом служителів Феміди у місця суворої ізоляції відбуває на довгих дванадцять років. У нього також буде конфісковане особисте майно. 
 
 

* Прізвища фігурантів з етичних міркувань дещо змінені – Авт.