flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

За порушення державного кордону – відповідальність!

12 березня 2024, 17:14

Захист державного кордону України є невід'ємною частиною загальнодержавної системи забезпечення національної безпеки. Громадяни України зобовʼязані неухильно дотримуватись правил перетину кордону, які чітко встановлені законодавством.

            Разом із встановленими Законом України «Про державний кордон України» засобами захисту державного кодону, вагоме місце посідає відповідальність передбачена статтею 204-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (незаконне перетинання або спроба незаконного перетинання державного кордону України).

            Під час дії воєнного стану в Україні діють певні обмеження щодо перетину державного кордону.

            Зокрема, Правилами перетинання державного кордону громадянами України, які затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 року № 57 (зі змінами), забороняється виїзд за межі країни осіб чоловічої статі віком від 18 до 60 років. В наслідок чого, впродовж 2022-2023 років збільшилася кількість випадків незаконного перетинання державного кордону України.

            Актуальність судової практики за вказаним питанням, зумовлюється особливостями територіального розташування Дністровського району, а зокрема і міста Сокиряни.

            Судова статистика свідчить, що в провадженні Сокирянського районного суду Чернівецької області у 2022 році перебувало 196 справ про адміністративні правопорушення, передбачені ст. 204-1 КУпАП.

            На винуватих осіб накладено адміністративних стягнень у вигляді штрафу  на загальну суму понад 1,3 млн. грн. За рахунок добровільної сплати штрафів, Державний бюджет України було наповнено на суму понад 500 тис. грн.

            У 2023 році в провадженні перебувало 210 справ цієї категорії. Загальна сума накладених адміністративних стягнень у вигляді штрафу сягнула понад 1,5 млн. грн. Державний бюджет України було наповнено на суму майже 600 тис. грн., за рахунок добровільної сплати штрафу.

            Іншу частину призначених стягнень буде стягнуто з винних осіб у примусовому порядку державними виконавчими службами.

            З наведених показників вбачається, що Сокирянський районний суд всіляко сприяє припиненню спроб залишення меж державного кордону з метою ухилення від мобілізації.

            Принагідно повідомляємо, про встановлену, статтею 332 Кримінального кодексу України, кримінальну відповідальність за організацію та незаконне переправлення осіб через державний кордон України.