flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Раніше зареєстровані офіційні електронні адреси вважатимуться електронними кабінетами і зможуть використовуватися судом

10 серпня 2023, 09:39

21.07.2023 р. набрав чинності закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обов'язкової реєстрації та використання електронних кабінетів в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі або її окремій підсистемі (модулі), що забезпечує обмін документами» №3200-IX.

Він вводиться в дію через 90 днів з дня опублікування.

Цим законом Господарський процесуальний, Цивільний процесуальний кодекси, а також Кодекс адміністративного судочинства доповнюються положеннями, якими термін «офіційна електронна адреса в ЄСІТС» замінюється на «електронний кабінет в ЄСІТС».

Адвокати, нотаріуси, приватні виконавці, арбітражні керуючі, судові експерти, усі юридичні особи повинні зареєструвати електронний кабінет в Єдиній судовій інформаційно-комунікаційній системі. Також обов’язковою стане реєстрація такого кабінету в ЄСІТС для всіх юридичних осіб — через 7 місяців з дня опублікування цього закону, тобто з 20.02.2024.

В якості «санкцій» за невиконання цієї вимоги така особа фактично позбавляється права на доступ до суду: від неї не приймуть ні позов, ні відзив, ні апеляцію з касацією, ні інші процесуальні документи. Причому новий порядок щодо використання раніше зареєстрованих офіційних електронних адрес почне діяти через 90 днів, у тому числі щодо справ, провадження в яких відкрито раніше.

Також наголошено, що виконавчий документ видаватиметься особі тільки або у паперовій, або в електронній формі.

Державній судові адміністрації України надано 3 місяці, аби привести у відповідність із законом Інструкцію про ведення діловодства в місцевих та апеляційних судах. А Вища Рада Правосуддя  у той самий строк має внести зміни до Положення про ЄСІТС.

 

Шановні учасники судових процесів, не зволікайте з реєстрацією електронних кабінетів.

 

Пресслужба суду