flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Інформація для водіїв та осіб, які бажають ними стати

15 березня 2023, 11:11

Інформація для водіїв та осіб, які бажають ними стати

З літа 2022 року в Україні діють нові правила отримання посвідчення водія.

Зокрема, розмежовано теоретичну та практичну частини підготовки водіїв і при цьому змінився підхід до навчання та алгоритм складання іспитів.

Охочим стати водієм і отримати посвідчення водія, спочатку доведеться пройти теоретичний курс навчання в автошколі та успішно скласти тестування в сервісному центрі МВС.

Далі кандидат у водії звертається до автошколи для проходження практичного курсу. Після закінчення навчання в автошколі обов’язково складає внутрішній практичний іспит і звертається до сервісного центру МВС, де складає іспит з практичних навичок керування транспортним засобом. У результаті успішного складання іспиту особа отримує своє перше посвідчення водія.

Кандидат у водії отримує перше посвідчення водія на два роки. І якщо в нього не більше двох правопорушень у сфері дорожнього руху, то по закінченню терміну дії посвідчення водія обмінює його на постійне, терміном на 30 років.

Коли в особи три і більше правопорушень, то обмін посвідчення водія на постійне відбувається лише після складання теоретичного та практичного іспитів у сервісному центрі МВС.

Якщо протягом двох років були порушення за ст. 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення, то доведеться не лише складати іспити в сервісному центрі МВС, а й додатково проходити повторне навчання в автошколі. Таке посвідчення водія знову видається на 2 роки.

Якщо водій за ці два роки буде дотримуватися правил дорожнього руху, то обмінює посвідчення водія по спрощеній процедурі. Також ця послуга доступна й онлайн в Електронному кабінеті водія. Громадяни можуть обрати спосіб отримання документу або в сервісному центрі МВС, або з доставкою до відділення Укрпошти.

Слід нагадати, що в соціальних мережах є шахрайські сайти, які схожі на офіційний веб-сайт Головного сервісного центру МВС. Зловмисники пропонують незаконним шляхом і в стислі терміни отримати вперше посвідчення водія без навчання в автошколі та складання іспитів у сервісному центрі МВС. Тим самим аферисти заробляють гроші пропонуючи підробку, а не справжній документ.

 Будьте уважні та обережні.

 

Крім цього, набрала чинності постанова Кабінету Міністрів України №57 від 20.01.2023  «Про внесення змін до Порядку направлення водіїв транспортних засобів для проведення огляду з метою виявлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, і проведення такого огляду» (Порядок затверджений постановою Кабміну від 17.12.2008 №1103).

Відтепер за загальним правилом огляд на стан сп’яніння може проводитися на місці зупинки транспортного засобу лише під відеозапис. Матеріали відеозапису обов’язково долучаються до протоколу про адміністративне правопорушення. У разі, коли немає можливості здійснити відеозапис, огляд має проводиться у присутності двох свідків.

Водночас, тепер поліцейський також може зафіксувати відмову від проходження огляду на стан сп’яніння за допомогою відеозапису без свідків.

Рекомендуємо не порушувати Правила дорожнього руху.

 

                                                                                     Прес-служба суду